**Hello Aspirants!! Welcome to the Online Quantitative Aptitude Section with explanation. This quiz has been specially coined for upcoming Exams. Attempt and analyze your preparation!**

1) The speeds of John and Max are 30 km/h and 40 km/h. Initially Max is at a place L and John is at a place M. The distance between L and M is 650 km. John started his journey 3 hours earlier than Max to meet each other. If they meet each other at a place P somewhere between L and M, then the distance between P and M is:

a) 220 km

b) 250 km

c) 330 km

d) 320 km

e) None of these

2) The average weight of boys in a class is 30 kg and the average weight of girls in the same class is 20 kg. If the average weight of the whole class is 23.25 kg, what could be the possible strength of boys and girls respectively in the same class?

a) 14 and 26

b) 13 and 27

c) 17 and 27

d) 19 and 21

e) None of these

3) The ages of Ranjana and Rakhi are in the ratio of 15 : 17 respectively. After 6 years, the ratio of their ages will be 9 : 10. What will be the age of Ranjana after 6 years?

a) 40 years

b) 30 years

c) 34 years

d) 36 years

e) None of these

4) Salman was travelling on one side of the Yamuna express way with a constant speed of 120 kmph in his car. Govinda was travelling with a constant speed of 80 kmph in the opposite direction. When they crossed each other, Salman decided to take a U-turn and meet him. But before taking a U turn, Salman had to travel for another 3 minutes. How long will it take for Salman to meet Govinda? [Assume time taken by Salman to take U turn is negligible]

a) 29 minutes

b) 28 minutes

c) 30 minutes

d) 33 minutes

e) none of these

5) How many litres of water should be added to a 35-litre mixture of milk and water containing milk and water in the ratio of 4:3 such that the resultant mixture has 60% water in it?

a) 12

b) 10

c) 21

d) 15

e) None of these

6) Out of three positive numbers, the ratio of the first and the second numbers is 3 : 4 that of the second and the third numbers is 5 : 6 if the product of the second and the third numbers is 4320. What is the sum of three numbers?

a) 177

b) 165

c) 185

d) 160

e) None of these

7) The average salary of a company increases by 100 when the salary of the manager, which is Rs. 9500, is included. If the number of employees excluding the manager is the smallest cube divisible by 16, what is the final average of the company?

a) Rs. 4000

b) Rs. 3400

c) Rs. 3700

d) Rs. 3100

e) None of these

8) The MRP of a article is 60% above its manufacturing cost. The article is sold through a retailer, who earns 19% profit on his purchase price. What is the approx. profit percentage for the manufacturer who sells his article to the retailer? The retailer gives 15% discount on MRP.

a) 15.2%

b) 14.2%

c) 13%

d) 12.5%

e) None of these

9) There are two numbers, 1st number is 12 more than the 2nd number. The average of the two numbers is 19. If 2 is added in both numbers, find the ratio of the numbers.

a) 5 : 9

b) 11 : 9

c) 4 : 9

d) 9 : 5

e) None of these

10) Out of the three numbers, the ratio between the first and the second number is 5:6 and the ratio between the second and the third number is 15:16. If the difference between the first and the third number is 700, find the average of all the numbers.

a) 2900

b) 3200

c) 3000

d) 2850

e) 2700

**Solutions –**

1) d) speed of john= 30km/hr

speed of max=40 km/hr

let the distnace between p and m =x km

650-x/30 =x/40+3

7x=2240

x=320 km

2) b) let the Boys= x; Girls= y

23.25= (30x+20y)/x+y

23.25x+23.25y= 30x+20y

6.75x = 3.25y

x/y= 13/27

3) d) Let the present age of Ranjana and Rakhi be 15x and 17x

15x+6/17x+6 = 9/10

x=2

=age of ranjana after 6 yrs= 15*2+6= 36 yrs

4) e) Distance Travelled by Salman in 3 minutes

= 3/60× 120 = 6 km

Distance travelled by Govinda in 3 minutes

= 3/60 × 80 = 4 km

Hence Salman will have to travel a distance of 10 km before catching up with Govinda.

Relative speed of Salman to that of Govinda after taking U turn = 120 – 80 = 40 kmph

∴ Time taken by Salman after taking U turn to Meet Govinda = 10/40 = 15 minutes

Total time taken by Salman to meet Govinda = (3 + 15)minutes = 18 minutes

5) d) The quantity of milk in the mixture = 35 × 4/7 = 20 litres

The quantity of water in the mixture= 35 – 20 = 15 litres

Now, let the quantity of water added to the mixture be x litres. Then water becomes 60% of the total quantity of mixture. ∴ Required % of water in mixture

= Total quantity of water/Total quantity of mixture = 60%

15 + x/35 + x = 3/5

⇒ 75 + 5x = 105 + 3x

⇒ 2x = 30

∴ x = 15 litres.

6) a) Ratio of 1st and 2nd numbers = 3 : 4

Ratio of 2nd and 3rd numbers = 5 : 6

Let the 2nd number = 5x, third number = 6x

Product of 2nd and 3rd numbers = 4320

5x × 6x = 4320

X

^{2}= 144x = 12

2nd number = 60, 3rd number = 72,

1st number = 60/4 × 3 = 45

Sum of three numbers = 60 + 72 + 45 = 177

7) d) The smallest cube divisible by 16 is 64.

Lets assume the average salary before the manager’s salary is included is x

After addition of Manager’s salary the average increases by 100

We can write down the above information in form of an equation as:

64x + 9500 = 65 × (x + 100)

Solving for x, we get x = 3000

The final average is 3000 + 100 = Rs. 3100

8) b) The manufacturer sells the product to retailer, and then retailer sells to the customer.

Assume manufacturing cost = 100 and manufacturer profit = x

As Maximum Retail Price (MRP) of a product is 60% above its manufacturing cost,

MRP = 160% of 100 = 160

The retailer gives 15% discount on MRP. So, customer price is 85% of MRP.

Buyer Price = 85% of 160 = 136

Manufacturer makes x rupees profit, and then retailer makes 19% profit.

So, 119% of (100 + x) = 136

⇒119 (100 + x) = 13600

⇒ (100 + x) = 114.28

⇒ x = 14.28

Hence, Manufacturer profit = 14.2%

9) d) Let 1st number = x + 12, 2nd = x

Average = 19

(x + x + 12)/2 = 19

2x + 12 = 38

2x = 38 – 12

2x = 26

x = 13

1st = 25, 2nd = 13

Ratio = 25 + 2 : 13 + 2

= 27 : 15 = 9 : 5

10) a)

1st : 2nd = 5:6; 2nd : 3rd = 15:16

1st : 2nd : 3rd = 5 × 15 : 6 × 15 : 6 × 16

= 75 : 90 : 96

= 25 : 30 : 32

Difference between the first and the thirst number = 700

32x – 25x = 700

7x = 700

x = 100

Number, 1st = 25 × 100 = 2500, 2nd = 30 × 100 = 3000, 32 × 100 = 3200

Average = 2500 + 3000 + 3200/3

= 8700/3 = 2900

**BOOKS to Buy: ********************************* For IBPS PO/MT/SO/RRB Clerk ***********************************Previous Year Papers : http://amzn.to/2vfz07I Trick Based Maths (Quicker Maths) : http://amzn.to/2vfObhi ENGLISH Practice Sets : http://amzn.to/2w896PSEnglish Book: http://amzn.to/2vfMAIoEnglish is Easy : http://amzn.to/2uH5MwW

************ Advance/Standard Books for IBPS: ************Quantitative Aptitude : http://amzn.to/2vfLhZLData Interpretation (DI) : http://amzn.to/2vfuYMR Logical Reasoning : http://amzn.to/2vfUSjw English : http://amzn.to/2vfMAIoEnglish is Easy : http://amzn.to/2uH5MwW

*********************************** For SSC CGL/CPO SI/CHSL/MTS ***********************************Practice Set (Latest) : http://amzn.to/2uLbtsfPrevious Year Papers : http://amzn.to/2u6SXZs Trick Based Maths (Quicker Maths) : http://amzn.to/2vfObhi ENGLISH Practice Sets : http://amzn.to/2vfMZu8English Book: http://amzn.to/2vfMAIoEnglish is Easy : http://amzn.to/2uH5MwW Maths Practice Set : http://amzn.to/2eUE1vKMaths Notes : http://amzn.to/2w8jsPM